Kafa sallama hastalığı

Tourette Sendromu'nun ilk belirtileri genel olarak 3-9 yaş aralığındaki çocuklarda görülmektedir. Bu basit motor belirtiler genellikle boyun ve kafa bölgelerinde ve belirli aralıklarla kendini göstermektedir. İlk semptomlar arasında göz kırpma, omuz silkme ve başı ileri geri sallama gibi hareketler bulunmaktadır.01-Jun-2020

Kirpma hastalığı nedir?

Tourette sendromu, ilk kez 1985 yılında tanımlanmış olup bir tür sesli ve bedensel tik hastalığıdır. Halk arasında kendini tutamama hastalığı veya bağırma hastalığı olarak da bilinmektedir. Tourette sendromunda hastalar; kontrol edemedikleri ani ses ve hareketler ile mücadele ederler.

Tikim var ne yapmalıyım?

Eğitim, destekleyici psikoterapiler ve ilaç tedavileri tik bozuklukları tedavisinde olguya göre uygulanır. Kronik motor tiklerde ilaç tedavisi gerekmez. Tedavide çocuğun öğretmenlerinin bilgilendirilmesi ve çocuğun okulda desteklenmesi önemli bir noktadır.

Yetişkinlerde tik tedavisi mümkün mü?

Davranışçı tedavi özellikle yetişkinlerde ve hafif tiklerde işe yaramaktadır. Tikin şiddeti fazla ise ve hayatı etkiliyorsa ilaç tedavisine başlamak gerekmektedir. İlaç tedavisi süresi genelde tiklerin gidişine göre ayarlanır.

Tourette sendromu nasıl oluşur?

Tourette sendromu nedeni nedir? Tourette sendromunun nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Beynin motor hareketlerin düzenlendiği bazal ganglion denilen kısmındaki nörokimyasal bir düzensizlikten kaynaklandığı düşünülmektedir. Yapılan araştırmalarda hastalığın kalıtsal olduğu ortaya konulmuştur.

Tourette sendromu nasıl anlaşılır?

Toplumda tik hastalığı olarak da bilenen Tourette sendromu, genellikle 5-9 yaşlarında ortaya çıkıyor. Bir sinir sistemi bozukluğu olan ve genetik sebeplerden kaynaklanan Tourette sendromunda hastalar göz kırpma, dokunma gibi motor tikler ile bağırma, boğaz temizleme gibi vokal tiklere sahip oluyor.

Tik nasıl yok edilir?

Göz tikinin tedavisi: Genellikle 40-60 yaşları arasında görülür. Tedavisinde botulinum toksin enjeksiyonu ile bu kaslar birkaç ay süresince gevşetilir ve kasılmalar tekrar başladığında enjeksiyonlar tekrarlanabilir. Kalıcı tedavi olarak cerrahi uygulanabilirse de başarı şansı düşük, komplikasyon riski yüksektir.

Yüzdeki tikler neden olur?

Kişilere stres, yorgunluk, heyecan ve panik yaratan aile, arkadaş, okul ya da iş ortamları gibi çevresel faktörler de tiklere neden olabilmektedir. Aynı zamanda, bu sendromdan muzdarip kişilerde bazı psikolojik rahatsızlıkların görüldüğü de yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.