Çelik yapıların tasarım ve yapım kuralları

Çelik Yapılar Yönetmeliği nedir?

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, yapısal çelik ve çelik-betonarme kompozit yapı elemanlarının ve yapı sistemlerinin, kullanım amaçlarına uygun olarak, yeterli bir güvenlikle tasarımına ve yapımına ilişkin yöntem, kural ve koşullara dair usul ve esasları düzenlemektir.

Çelik yapı elemanları nelerdir?

Yapı elemanlarının kolon, kiriş gibi taşıyıcı elemanları çelik malzemelerden oluşan yapılara çelik yapı denmektedir. Çelik yapıların birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlardan dolayı çelik sistemler oldukça fazla bir şekilde tercih edilmeye başlanmıştır.

Çelik yapma kiriş nedir?

Çelik Kirişler, eğme önemine sahip bükülmelerde çoğunlukla yükü taşıyan temel bir yapı elemanı olarak görülmektedir. Normalde kirişler dikey yerçekimi kuvveti taşır, ancak aynı zamanda genellikle bir deprem durumunda yatay yükleri taşımak için uygundur.

TS 648 yürürlükte mi?

Çelik yapılarla ilgili olarak; 36 yıl önce yayımlanan ve halen yürürlükte olan TS 648 “Çelik Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları” standardı, kullanılan hesap yöntemleri ve malzeme alanında dünyada meydana gelen gelişmelere karşı güncelliğini kaybetmiştir.

Çelikte esas yükler nelerdir?

Esas yükler: Öz yükleri, munzam ve hareketli yükleri, kar (rüzgarsız olarak, makinelerin kitle kuvvetlerini kapsar.

YDKT ve Gkt nedir?

YDKT ve GKT Yük ve Dayanım Katsayıları ile Tasarım (YDKT) ve Güvenlik Katsayıları ile Tasarım (GKT) tasarım felsefelerine göre çelik bina tasarımı ve inşasında uyulması gereken kuralları içerir.

Çelik iskelet yapı nedir?

Çelik konstrüksiyon, bir yapı tekniğidir. Bu teknik, tamamen çerçeveye bağlı bir binanın zemin, çatı ve duvarlarını desteklemek için dikdörtgen bir ızgarada inşa edilmiş dikey çelik tekniğinin gelişmesi, çok katlı binaların ve gökdelenlerin yapımını mümkün kılmıştır.