Çayda çıra hangi yörenin oyunu

Çayda Çıra Efsanesi – Elazığ Elazığ halk oyunlarının incisi Çayda Çıra oyunu elde tabaklar ve tabaklara konan mumlarla karanlık bir mekanda başlanarak oynanır. Elazığ'ın ulusal ve uluslararası tanıtımında büyük rolü ve adeta simgesi olan bu halk oyununun doğuşu hakkında çeşitli efsaneler anlatılır.

Çayda çıra hangi şehrin yöresel oyunudur?

Çayda Çıra, Elazığ yöresine ait halay türünden halk oyunu. Dünyada "Mumlu Dans" olarak da bilinir. Genellikle sazsız olarak, "nanay" adı verilen türküler eşliğinde oynanır. Eskiden yalnızca kadınlar oynarken, günümüzde halk oyunları toplulukları tarafından gösteri amacıyla kadınlı erkekli oynanmaktadır.

Elazığ çayda çıra oyunu Nasıl Oynanır?

Her erkek, eşinin etrafında bir tur döner. Ardından yeniden çember oluşturulur ve sonrasında düz bir çizgi oluşturana kadar dönülür. Düz çizgi oluşturulması ardından ileri 8 adım gelinir ve eğilerek şamdanlar yere bırakılır. Şamdanların bırakılması ardından çayda çıra oyununa has bir türkü söylenir.

Çayda çıra ne zaman çıktı?

Oyunun 200-300 yıllık bir mazisi olduğu söylenir. Oyun Elazığ'ın her tarafında bilinir ve oynanır. Hatta, son zamanlarda Elazığ dışına da taşarak Malatya ve Diyarbakır'da da çeşitli şekillerde oynanmaya başlamıştır. Çayda Çıra oyunu sürekli olarak kendi melodisi ile oynanır.

Çayda çıra filmi nerede çekildi?

Yıl1982
Görüntü YönetmeniSalih Dikişçi
Süre (dk.)74 Dk.
Anahtar KelimelerAşk, Elazığ, Elazığ
FirmalarHarput Film (Yapım)

Bar hangi yöreye ait bir halk oyunudur?

Bar Oyunları, Kuzeydoğu Anadolu'da Erzurum, Kars, Ardahan, Bayburt, Gümüşhane (Kürtün hariç), Erzincan (Kemaliye hariç), Artvin (Hopa, Arhavi ve Borçka hariç), Giresun (Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçelerinde) ve Samsun (Vezirköprü, Havza, Ladik) illerini içine alan bölgede halkın oynadığı halk oyunlarıdır.

Hora oyunu hangi yöreye aittir?

Hora, Trakya Bölgesi'nde oynanan oyunların genel adı. Yunancada Horos, khoros, choros "oyun (dans)" anlamına gelmektedir.

Çayda çıra oyunu nasıl ortaya çıktı?

Ne kadar mum varsa köyde toplatır, tabaklara dizer ve orada bulunanların ellerine tutuşturur. Kendisi de başa geçerek mumların ışığında oynamaya başlar. Çalgıcılar hemen bu oyuna uygun bir müzik bulurlar. … Böylece çayda çıra oyunu ve melodisi ortaya çıkar.