Yeni kamu işletmeciliği

Yeni kamu yönetiminin özellikleri nelerdir?

Hiyerarşik bürokrasiden ziyade piyasalara öncelik vermek, müşteriye karşı sorumluluk, süreçlerden çok sonuçlara yoğunlaşmak, kaçınmaktan çok sorumluluk almak, kamu yönetiminden çok işletme yönetimi gibi hareket etmek, ekonomiklik, etkinlik ve verimlilik üzerinde yoğunlaşmak, kamu yönetiminin yeni değerleri olmuştur ( …

Yeni kamu yönetimi anlayışı nedir?

Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı, özellikle 1980'li yıllarından başından itibaren ortaya çıkan; devleti nicel anlamda küçültürken, nitel anlamda onu daha etkin ve verimli kılmayı hedefleyen bir paradigma değişimidir.

Yeni kamu işletmeciliği modeli hangi ülke?

Geleneksel, hiyerarşik ve merkezi idare an- layışından yeni kamu işletmeciliği anlayışına geçiş kısmı, bu geçişin öncüsü olmasından dolayı İngiltere bölümünde ifade edilmiştir. Kanada ve ABD de yeni yönetim anlayışına bağlı olarak gerçekleşen bu değişime ayak uydurmuşlardır.

Yeni kamu hizmeti yaklaşımı kime ait?

Ancak değişim devam etmektedir. Artık devlet dümen tutan değil hizmet sunandır. Denhardt ve Denhardt 'ın Yeni Kamu İşletmeciliği yaklaşımı karşısında bir seçenek olarak geliştirdiği model Yeni Kamu Hizmeti Kuramı olarak adlandırılmaktadır.

Klasik kamu yönetiminin özellikleri nelerdir?

Bu temel kabuller üzerine oluşturulan geleneksel kamu yönetimi anlayışının özellikleri şunlardır:

  • i- Geleneksel kamu yönetiminin örgüt yapısı bürokrasiye dayanır. …
  • ii- Devletin, adalet, savunma gibi devletin bizzat yapmak zorunda olduğu hizmetler dışında kamu hizmetlerini doğrudan üretme ve yerine getirme anlayışı.

Kamu yönetimi unsurları nelerdir?

Bu tanımdan hareketle kamu yönetimini oluşturan unsurları: Halk, örgüt, kamu politikaları, norm düzeni, mali kaynak ve kamu görevlileridir.

Yeni kamu yönetimi anlayışı ne oluşturan teoriler nelerdir?

Yeni kamu yönetimi anlayışı, kamu tercihi teorisi, işlem maliyetleri teorisi ve asil vekil teorisini içine alan yeni kurumsal iktisat yaklaşımı ile işletmeci yaklaşım olarak bilinen “managerialism” akımının birlikteliğine dayanmaktadır (Hood, 1991: 5-6).