Son dakika yıpranma payı

Yıpranma payı hangi tarihten itibaren geçerli?

Sağlıkçılara 3 Ağustos 2018 tarihinden sonraki çalışmalarını kapsamak üzere yıpranma hakkı getirildi. İnsan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde çalışmaları şartıyla, bu kapsamda geçen sürelerinin her 360 günü için 60 gün fiili hizmet süresi zammı (FHSZ) verilmektedir.

Hangi mesleklere yıpranma payı verilecek 2019?

Yıpranma payı da fiili hizmetten sayılıyor. Kurşun ve arsenikte, cam atölyesi ve fabrikalarında, cıva, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında çalışan işçilerin yanı sıra, basın ve gazetecilikte çalışanlar, emniyet ve MİT mensupları da bu haktan yararlanabiliyorlar.

Yıpranma payı ne kadar?

Buna ek olarak işçinin yıpranma payı kapsamında olan işlerde minimum olarak 3.600 gün çalışmış olması gerekiyor. Ayrıca yıpranma payı fiili hizmetten de sayılıyor. Çalışanlara yıpranmış olduğu mesleklerde her yıl 90 gün ek fiili hizmet artışı verilmesi halinde 12 ay çalışan bir birey 15 ay çalışmış kabul ediliyor.

Yıpranma payı nasıl hesaplanir?

YIPRANMA HAKKI NASIL HESAPLANIYOR? Örneğin yıpranma payı hakkına sahip olan mesleklerde çalışana çalıştıkları her yıl için ilave 90 gün fiili hizmet zammı veriliyorsa, 12 ay çalışan bir personel, 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor.

5000 iş günü kaç yıl eder?

Söz konusu değişiklikten önce sigortalıların yaşlılık aylığına hak kazanmaları için, kadın ise 20, erkek ise 25 yıllık sigortalılık süresine sahip olması ve 5000 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödemesi yeterliydi (506 sayılı Kanun m.60/A-c).

Memur fiili hizmet süresi nedir?

"Fiili hizmet" kavramı tamamıyla 5434 e tabi memurların memurlukta geçen sürelerini ifade eden bir terimdir. 5434 sayılı Kanun Madde 31 hükmünde de, fiili hizmet süresinin memurların 5434'te belirtilen haklardan faydalanmaya başladığı tarihten itibaren tam kesenek vermek suretiyle geçirdiği süre olarak ifade …

En erken hangi meslekte emekli olunur?

Çimento, cam, kurşun, demir ve çelik fabrikaları, yeraltı işleri, askeri görevlerde, emniyet başta olmak üzere 45 iş konulunda yıpranma nedeniyle erken emekli olunabiliyor. Bu mesleklerde çalışanlar için ödenen primler daha fazla kabul ediliyor ve yaş şartında indirim yapılıyor.