Sgk meslek kodları ve ücretleri

SGK meslek kodu primi etkiler mi?

Her çalışan için özel olarak oluşturulan meslek kodları erken emeklilikte de kapı aralar. Çalışanın mesleğine uygun ücret alması ve bunun üzerinden prim yatırılmasını sağlar. Sosyal Güvenlik Kurumu çalışan her birey için meslek kodu belirlerken, şirketler veya işverenler bu kodları devlete bildirmekle yükümlüdür.

SGK meslek kodu farklı olursa ne olur?

Sigortalıların meslek adı ve kodu değişikliğine dair talepleri, meslek kodu ve adının gerçeğe aykırı bildirildiğine dair SGK tarafından tespitin bulunması durumunda, işyeri bazında ve her bir beyanname dönemi için idari para cezası uygulanacaktır.

SGK’da meslek kodu ne demek?

SGK ve İşkur meslek kodları Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) nün uluslararası çalışma alanında daha standart ve ölçülebilir istatistik oluşturma maksadıyla oluşturduğu ISCO-08 kodunun (Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması) Türkçe çevirisidir (International Standart Classification of Occupations).

Meslek kodu ne anlama gelir?

Meslek kodu, çalışanın SGK' ya çalıştığı meslek dalının doğru şekilde bildirilmesini sağlıyor. Özellikle çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi alırken çok önemlidir. Mesleki Eğitim Kurumu, belge taleplerinde kıdem şartı arıyor. Bunu da geriye dönük olarak meslek kodu ile yapılan bildirimlerinden tespit ediyor.

Meslek kodu yanlış girilen işçi ne yapmalı?

Önceki aylar ya da yıllarda girilen meslek kodunu değiştirmek için ise, ilgili İŞKUR müdürlüğüne gidilip hatanın neden kaynaklandığını ve ne şekilde düzeltilmesi gerektiğini anlatan bir dilekçe ile işyeri dilekçe vermelidir. Bazı durumlarda kanıt niteliği taşıyan evraklar istenebilir.

Meslek kodu neyi etkiler?

İşçi alımlarında meslek kodu uygulamasının zorunlu tutulmasının asıl amacı, kayıt dışı olarak personel bulundurmanın önüne geçmektir. Hem çalışanın haklarını korumak hem de şirketin yasalara uygunluğunu kontrol etmek amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışanları güvence altına almıştır.

Meslek kodu yanlış olursa ne olur?

Söz konusu düzenlemeyle muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde (MPHB) sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu gerçeğe aykırı bildiren işverenlere sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacağı kabul edildi.