Sağlıkta kamu özel ortaklığı

Kamu özel ortaklığı (KÖO) Türkiye'de Yap-İşlet-Devret olarak bilinen özelleştirme yöntemine ben- zer. İhaleyi alan şirket hem binayı yapar hem bu binayı Sağlık Bakanlı- ğı'na kiralar hem de kendine verilen hizmet ve alanları işleterek kâr elde eder.

Kamu özel ortaklığı ne demek?

KamuÖzel Ortaklığı, uluslararası alanda bili- nen adıyla PPP (Public Private Partnership), bir finansman modelidir. Devletin sunacağı mal ve hizmetlerin, yapım işlerinin bütçe yetersizliği nedeniyle ertelenmesinin veya yapılamamasının önüne geçmek amacıyla kullanılmaktadır.

Türkiye’deki şehir hastaneleri projeleri aşağıdaki hangi kamu özel ortaklığı modeliyle yürütülmektedir?

Türkiye' de şehir hastanelerinde uygulanmakta olan YKD modeli, KÖİ'nin “altyapı temelli model”i olup Birleşik Krallık uygulamasına dayanmaktadır.

Kamu özel ortaklığı hangi yılda benimsenmiştir?

TÜRKİYE'DE KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI MODELİ Türkiye'de 1980 yılından itibaren Kamu Özel Ortaklığı çerçevesinde çeşitli uygulamalar görmek mümkündür.

Kamu özel işbirliği ne demek?

Kamu Özel İşbirliği Modeli; kısmen veya tamamen kamusal yükümlülük altındaki bazı yatırım ve hizmetlerin, projeye yönelik maliyet, risk ve getirilerinin, uzun vadeli bir sözleşmeyle, kamu ve özel sektör arasında paylaşılması yoluyla gerçekleştirilmesine dayanan bir, finansman modelidir.

Kamu özel işbirliği türleri nelerdir?

Ülkemizde, Yap-İşlet-Devret (YİD), Yap-İşlet (Yİ), Yap-Kirala-Devret (YKD) ve İşletme Hakkı Devri (İHD) olmak üzere dört temel Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli uygulanmaktadır.

Şehir hastaneleri işletme modeli nedir?

Şehir hastaneleri, bugüne kadar yap-kirala ve işlet-devret modeliyle yapıldı. Özel amaçlı şirketin idareye taahhütlerinden biri de, şehir hastaneleri sözleşme taslağına göre, tıbbi hizmetler dışındaki hizmetleri sunmak ve ticari faaliyetleri yürütmek olarak görülmektedir.

Şehir hastaneleri kaç yıllığına kiralandı?

Şehir hastaneleri, bedelsiz olarak şirketlere tahsis edilen Hazine arazileri üzerine şirketler tarafından yapılır. Bu hastanelerde Sağlık Bakanlığı kiracıdır. Mülkün sahibi olan şirketlere Sağlık Bakanlığı en az 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası öder. ŞEHİR HASTANELERİNİN KİRALARI HANGİ BÜTÇEDEN ÖDENİR?