Kurban kesim teknikleri

Kurbanın boğazı nasıl kesilir?

Kurbanı kesecek olan Kurban duasını okur (En'am su. 162-163. Ayet), orada bulunanlar topluca Tekbir getirirler ve “Bismillahi Allahü Ekber” diyerek ara vermeden büyük ve keskin bir bıçakla boğazını, şah damarları ve yemek borusunu keser. Hayvanın canı çıkmadan ve kanı iyice akmadan derisi yüzülmeye başlanmaz..

Küçükbaş hayvanın boğazı nereden kesilir?

6- Hayvanın boğazında yemek, nefes borusu ve iki yanda birer kan damarı vardır. Bu dört damardan üçü bir anda kesilmelidir. 7- Şafii'de, yemek borusuyla nefes borusu kesilirse kâfidir. Ancak gırtlak düğümü baş tarafında kalmalıdır.

Nasıl kurbanlık kesilmeli?

Öncelikle kurban kesen kişi Müslüman olmalıdır. Ergin ve akıl sağlığı da yerinde olmalıdır. Kurban kesilirken veya herhangi bir niyetle kurban adanırken kurban tekbiri getirilmesi gereklidir. İslami kurallara göre kurbanlık hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki atardamardan en az birinin kesilmesi gerekir.

Kurbanın ayakları nasıl bağlanır?

Kurban kesmek için bıçak önceden bilenip hazırlanır ve hayvanın göremeyeceği bir yere konulur. Sonra hayvan ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafına yatırılır. Hayvanın sağ arka ayağı serbest kalmak şartıyla diğer ayakları bağlanır. Bundan sonra tekbir ve tehlîl getirilir.

Kurbanın şah damarı kesilir mi?

Kurban kesimi sırasında hayvanın kısa süre içerisinde can vermesi ve acı çekmemesi için şah damarının kesilmesi gerekmektedir. Nefes ve yemek boruları ile birlikte kesilecek şah damarı, hayvanın kısa süre içerisinde canını vermesini sağlar.

Koyun keserken bıçak nereye vurulur?

Hayvanın sağ arka tarafta yer alan ayağı serbest kalmak koşulu ile diğer ayakları bağlanır. Bu durumdan sonra tekbir ve tehlîl getirilir. Ardından“Bismillâhi Allâhü ekber” denilir ve hayvanın boyun kısmına bıçak vurulur. Nefes ve yemek boruları ile birlikte şahdamarı adı verilen iki ana damarı kesilir.

Kurbanın gırtlak düğümü nerede?

7- Şafii'de, yemek borusuyla nefes borusu kesilirse kâfidir. Ancak gırtlak düğümü baş tarafında kalmalıdır. Gırtlak düğümünün tamamı vücut tarafında kalırsa, kesilen hayvan yenmez. 8- Kurban kesenin, kıbleye karşı dönmesi sünnettir.