Kulağa takılan tüp

Bu işleme parasentez adı verilir. Kulak zarındaki çizilen yerden orta kulaktaki sıvı dışarı çekilir. Özel aletlerle tüp zardaki çizilen yere, bir ucu dış kulakta diğer ucu orta kulakta olacak şekilde yerleştirilir. Hastanın kulağında görülebilen herhangi bir değişiklik olmaz.

Hangi durumlarda kulağa tüp takılır?

Kulak tüpleri kulak zarı arkasında sıvı birikimi görülen çocuklarda bu durum özellikle işitme kaybına neden oluyorsa ya da konuşma gelişimini etkiliyorsa tavsiye edilmektedir. Sık sık kulak enfeksiyonu görülen durumlarda da kulak tüplerine başvurulabilir.

Kulağa takılan tüp nasıl birşey?

Kulak zarına konulan tüp, orta kulak ile dış ortam arasındaki basıncın dengelenmesini sağlar ve geçici bir süreliğine görevini yeterli yapamayan östaki borusunun işlevini görür. Kulaktaki negatif basınç ortadan kalkınca orta kulaktaki inflamasyon düzelir, hücreler normal işlevini yapmaya başlar.

Kulağa tüp takılması ameliyatı nasıl yapılır?

Kulak zarına kulak yolundan müdahale edilecektir. Kulak tüpü takılması için deride bir kesi yapılmasına gerek yoktur. Kulak zarında yaklaşık 2 mm çapında küçük bir delik açılacak ve orta kulaktaki sıvıyı buradan boşaltılacaktır. Kulak zarında açılan deliğe 1-2 mm çaplı küçük bir tüp yerleştirilecektir.

Kulağa takılan tüp ne zaman çıkar?

Kulak tüpü, kulak zarında genellikle 6-12 ay süreyle kalır; daha sonra kendiliğinden kulak yoluna düşer ve kulak zarında tüpün takıldığı delik kendiliğinden kapanır. Tüpün kontrolünü belli aralıklarla doktorunuz yapacaktır. Eğer tüp kendiliğinden düşmezse, 12 ay geçtikten sonra doktorunuz tüpü çıkartabilir.

Kulak tüpü ağrı yapar mı?

Kulak tüpü uygulaması genel anestezi altında yapıldığı için uygulama sonrası ağrı olmasını beklemeyiz. Ağrı olması durumunda ağız yoluyla alınan ağrı kesiciler kullanılabilir. Ameliyat için dış kulakta herhangi bir kesi açılmadığından, ameliyatı kısa sürede iyileşmektedir.

Kulak tüpü ameliyatı kaç dakika sürer?

Ameliyat yaklaşık 20-30 dk sürer. İlaç tedavisiyle iyileşmeyen tekrarlayıcı seröz otitlere (orta kulakta sıvı)tüp takmak gerekir. İlaç tedavisi sırasında düzenli olarak orta kulak basıncı takip edilir.

Neden kulağa tüp takılır?

Tüp yerleştirmenin amacı kulak zarına açılan deliğin korunması ve orta kulağa dışarıdan hava girmesidir. Böylece bir süre sonra östaki kanalı normal çalışmaya başlar. Ayrıca orta kulağa normal hava girişinin sağlanması ile kulak kemiği içerisindeki bal peteği gibi hücrelerin gelişimi de normale döner.