Gölevez nasıl yetiştirilir

Gölevez yetiştiriciliği ve çoğaltma işlemleri çoğunlukla yumrular üzerinden yapılıyor. Yavru yumrular ortalama 10-15 cm derine, 60-70 cm aralıklarla ekilerek yetiştiriliyor. Yumru ekimi nisan ayında yapılıyor, ortalama 7-8 ay sonra aralık ayında hasada başlanıyor. Hasat tüm kış devam ederek bereket sağlıyor.Jun 15, 2021

Gölevez ne zaman ekilir?

Yavru yumrular 10–15 cm derine ve 60–70 cm aralıklarla ekilir. Boyları 1.5- 2 metreye kadar çıkar. Nisan ayında dikim yapılıp, 7-8 ay sonra aralık ayında hasat edilmeye başlanıp hasadı kış boyunca devametmektedir. Bitki, süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır.

Gölevez kilosu kaç TL?

Oldukça verimli olan Gölevez, dekar başına ortalama 7 ton civarında yumru vermektedir. Kilosu 7 lira civarında alıcı bulan Gölevez, üreticisine dönüm başına 50 bin lira gibi bir kazanç sağlamaktadır.

Gölevez hangi mevsimde yetişir?

Gölevezin dikimi genellikle ilkbahar ortasında yapılıp kış ayları başında hasadı başlıyor. Tüm kış boyunca hasadı devam eden bitkinin verimi oldukça yüksek. Patatese oranla daha verimli olan gölevez dekara ortalama olarak 7 ton yumru veriyor.

Mersin gölevez nedir?

Diğer adı 'Gölevez' olan Akdeniz sebze Güneşli yerlerde yetişen, suyu seven bir bitki olan kolokas; ülkemizde Mersin'in Anamur, Bozyazı, Silifke ilçelerinde yetişen ve yerli halk tarafından yoğun tüketilen bir bitkidir. Gölevezin kanserojen maddeyi emme özelliği bulunmakta olup, çiğ yenmemesi gerekmektedir.

Göleviz nasıl bir bitki?

Az gölgeli veya güneşli yerlerde yetişen, suyu seven bir bitki olan gölevez; ülkemizde Mersin'in Anamur, Bozyazı, Silifke ilçeleri ve Antalya'nın Gazipaşa, Alanya ilçelerinde de yetişen ve yoğun tüketilen bir bitkidir. Gölevezin kanserojen maddeyi emme özelliği bulunmakta olup, çiğ yenmemesi gerekmektedir.

Gölevez cipsi nasıl yapılır?

Gölevez Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Patates tadında eş değer olan gölevez de patates gibi kızartılır.
  2. Gölevezin dışı soyulur uzun uzun doğranır tuzlanır ve yağda kızartılır 😊
  3. Hafif kızardıktan sonra ortalama 5 dakika içinde kızarıyor.

Gölevez nedir nasıl tüketilir?

Gölevezin yaprak ve kök yumruları tüketilebilmektedir. Yumruları haşlanarak sebze yemekleri yapılabilmektedir. Gölevez yaprakları insanlar tarafından sebze olarak yenilmek- te, sarma ve çorba olarak değerlendirilmektedir.