Atatürk ün sanat anlayışı

Atatürk, sanatın tanımını şu sözlerle açıklamıştır: "Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur."

Atatürk sanat için ne demiştir?

— “Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.”

Atatürk sanata neden önem veriyor?

Atatürk, sanatın özgür düşünmeye olan katkısı ve toplum üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle sanatsız kalan bir toplumun yeterince gelişemeyeceğini, üretkenliğini yitireceğini, o toplumdan yaratıcı düşüncelerin çıkamayacağını iyi biliyordu. Bu yüzden sanata ve sanatçıya çok önem vermiştir.

Atatürk güzel sanatların gelişmesi için ne gibi çalışmalar yapmıştır?

Atatürk Osmanlı'dan kalma Sanayi-i Nefise'yi imar ettirerek Güzel Sanatlar haline getirmiştir. Ayrıca burada yetişen birçok sanatçıyı kendilerini geliştirmeleri için Avrupa'nın sanat merkezlerine göndermiştir. Resim, heykel ve mimarlık bölümlerinden çok sayıda öğrenci Almanya, Avusturya ve Fransa'ya gönderilmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata sanatçıya ve müziğe verdiği önem ile ilgili sözleri nelerdir?

* Sanatçı, esaslı kültür sahibi olmalı ve tarihi iyi bilmelidir. * Sanatkar el öpmez; sanatkarın eli öpülür! * Hayatlarını büyük bir sanata vakfeden bu çocukları sevelim. * Türk milletinin tarihi bir vasfı da güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.

Atatürk’ün müziğe verdiği önem nedir kısaca?

Atatürk, şiir ve edebiyat dışında müziğe de büyük bir ilgi duymuştur. Şarkı ve türküleri dinlemekten büyük bir zevk alan Atatürk, zaman zaman okunan şarkılara eşlik etmiş, oynanan halk oyunlarına katılmıştır. Bazı Rumeli türküleri, onun sesinden notalara dökülmüş ve müzik repertuarımızda yer almıştır.

Sanat güzelliğin ifadesidir sözünü kim söylemiştir?

Atatürk'ün kişiliğinde, güzelliğe olan tutkuyu görmek mümkündür. “Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu ifade söz ile olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.” demiştir.

Sanat insanlar için neden önemlidir?

Sanat, insanın çevresiyle etkileşim içinde olmasını, etrafında olan bitene daha duyarlı olmasını, özgür düşünebilmesini ve kendini özgürce ifade etmesini sağlar. … Sanat yaşamı güzelleştirir, insana ve çevresine değer katar. Kişilere ve toplumlara bambaşka bir bakış açısı sağlar.