Atatürk ve matematik panosu proje ödevi

Atatürk neden geometri kitabını yazmaya neden ihtiyaç duyulmuştur?

Geometri'nin 1997 yılında gene Türk Dil Kurumu tarafından yapılan basımında Nurer Uğurlu, Dilaçar'ın görüşüne katılıyor. Atatürk'ün bu kitabı yazış nedeni olarak Türkçe matematik terimlerini önermesini gösteriyor. Buna, O'nun bilim, kültür ve eğitime verdiği önemi de katıyor.

Matematikte kullandığımız hangi terimler Atatürk’e aittir?

Atatürk, kitabında Arapça ve Farsça kökenli bazı geometri terimlerine; boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesek, kesit, yay, çember, teğet, açı, açıortay, içters açı, dışters açı, taban, eğik, kırık, çekül, yatay, düşey, dikey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, çokgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, …

Atatürk matematik alanında ne tür çalışmalar yapmıştır?

Atatürk, bunu, birtakım Fransızca geometri kitaplarını okuduktan sonra hazırlamış ve yapıt ilk kez 1937 yılında "Geometri öğretenlerle, bu konuda kitap yazacaklara kılavuz olarak Kültür Bakanlığınca yayınlanmıştır".

Atatürk matematikçi mi?

Atatürk'ün matematiğe olan ilgisi üstün zekası ve yetenekleri ilk olarak matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi tarafından keşfedilmişti. Atatürk'ün yaşamında matematiğin önemi matematik öğretmeninin Kemal ismini vermesinden çok ötedir.

Geometri kitabını kim yazdı?

Mustafa Kemal Atatürk Geometry/Authors

Atatürk geometri kitabını nasıl yazdı?

Geometri kitabını Atatürk, ölümünden bir buçuk yıl kadar önce Üçüncü Türk Dil Kurultayı (24-31 Ağustos 1936)'ından hemen sonra 1936-1937 yılı kış aylarında Dolmabahçe Sarayı'nda kendi eliyle yazmıştır.

Üçgen Artı Eksi terimlerini kim buldu?

Matematik derslerinde kullanılan birçok terim Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkçeleştirilmiştir. Bunlara örnek olarak artı, eksi, çarpı, bölü, üçgen, çokgen, koşut gibi sözcükleri gösterebiliriz. Söz konusu sözcükler Atatürk'ün yazdığı “Geometri” adlı kitapta tanımlanmıştır.