Anadolu ve rumeli müdafaa i hukuk cemiyeti

Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Mondros Mütarekesi'nden sonra Anadolu'nun ve Rumeli'nin çeşitli şehirlerinde, işgallere karşı kurulan millî cemiyetlerin 7 Eylül 1919 tarihinde Sivas Kongresi'nde birleştirilmesinden sonra oluşan yeni cemiyete verilen isimdir.

Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kimler tarafından hangi amaçla kurulmuştur?

Müdâfaa-i hukuk cemiyetleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi'ni imzalayarak İtilaf Devletleri'ne teslim olması üzerine Osmanlı Türkiyesi'nin çeşitli kent ve kasabalarında oluşturulan ve Millî Mücadele'nin ilk örgütsel çekirdeğini oluşturan sivil kuruluşlara verilen ad.

Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti hangi cemiyete karşı kuruldu?

Vilâyât-ı Şarkiye Müdâfaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti, 2 Aralık 1918'de Erzurumlu Raif Hoca ve Süleyman Nazif tarafından İstanbul'da kurulan Türk Ulusal Hareketi yanlısı olan dernek. Derneğin amacı, Anadolu'nun doğu illerinin Ermenilere verilmesini önlemek ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayırmamak idi.

Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti nin hukuksal varlığını ilk defa nerede tanımıştır?

Temel hedefi, Osmanlı Devleti'nin ve Türk milletinin yok edilme tehlikesine karşı İslam halifeliği ve Osmanlı saltanatının varlığını korumak olan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin görev ve yetkileri, Sivas Kongresi'nde Heyet-i Temsiliye'nin tüzüğünde belirtilmiştir.

Anadolu Müdafai Hukuk Cemiyeti ne zaman tanındı?

Sivas Kongresi'nde (4-11 Eylül 1919) kabul edilen nizamnâme gereğince, Mondros Mütarekesi'nden sonra Osmanlı ülkesinin çeşitli bölgelerinde kurulan, fakat aralarında organik bir bağ bulunmayan bütün millî mukavemet teşkilâtları Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti adıyla tek bir idare altında birleştirildi.

Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti nin amacı nedir?

Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri; millî bağımsızlığa ulaşmak amacıyla Türk Milleti'nin, vatanı düşman işgallerine karşı savunmak, memleket topraklarının paylaşılmasını önlemek ve insan haklarını korumak gibi yüce duygularla millî uyanış ve şahlanışın fiiliyata dökülmüş ifadesidir.

Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kim kurdu?

Kurucusu, ilk ve tek başkanı Mustafa Kemal Paşa'dır. 13 Ekim 1919 tarihinde Müdafaa-i Hukuk Teşkilâtına Dair Nizamname hazırlandı ve bu nizamname tüm Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerine gönderildi.

Kilikyalılar Cemiyeti hangi cemiyete karşı kuruldu?

Kilikyalılar Cemiyeti, 1918'de İstanbul'da kurulmuştur. Amacı, Kilikya (Çukurova) bölgesinin Fransızlar ve Ermeniler tarafından işgal edilmesine karşı mücadele göstermektir. Cemiyet, milli bilinci uyandırmak için yayın ve propaganda yollarını kullanmıştır.